CUKRZYCA TYPU II - ZNACZENIE LECZENIA DIETETYCZNEGO
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Wprowadzenie. Cukrzyca to choroba, która zalicza się do grupy chorób cywilizacyjnych. Liczba chorych wzrasta w bardzo szybkim tempie, co spowodowane jest niehigienicznym trybem życia społeczeństwa, brakiem bądź ograniczoną aktywnością fizyczną oraz małą świadomością zagrożeń wynikających z jej przebiegu. Cukrzyca poniekąd stała się „epidemią” a walka z nią to przede wszystkim promocja zdrowia, edukacja i profilaktyka. Tylko dzięki takim działaniom jesteśmy w stanie ustrzec pacjentów przed powikłaniami a co za tym idzie zmniejszyć śmiertelność. Nie bez przyczyny określa się cukrzycę, jako „ cichego zabójcę”, ponieważ cukrzyca „nie boli”, to często samokontrola jest lekceważona przez chorych i doprowadza do wyniszczenia organizmu i dekompensacji.
Cel pracy. Celem pracy stała się diagnoza znaczenia leczenia dietetycznego w cukrzycy typu 2. Celem badań była próba oceny wiedzy pacjentów na temat choroby i zasad odżywiania oraz odpowiedź na pytanie: czy sposób odżywiania pacjenta ma wpływ na przebieg cukrzycy typu 2, wyrównanie metaboliczne czy poziom BMI.
Materiał i metoda. Badania przeprowadzono w okresie lipiec- wrzesień 2020 roku
w grupie 80 osób z rozpoznaną cukrzycą typu 2. Zastosowano metodę ankietową, organizując badania bezpośrednie (ankieta w formie papierowej), wśród pacjentów hospitalizowanych w oddziałach chorób wewnętrznych Szpitala Wojewódzkiego w Poznaniu.
Wyniki. Z podsumowania części przeprowadzonych badań wynika, iż kobiety posiadają większą wiedzę na temat zasad prawidłowego odżywiania. Stwierdzono fakt, że osoby leczone tylko dietą wykazują najniższe wartości BMI. Osoby określające spożycie warzyw na trzy razy dziennie najczęściej zachowują wagę w normie. 61% badanych (49 osób z 80), określa swój stan wiedzy na temat cukrzycy, jako dobry. Aż 58% ma wiedzę o możliwości leczenia cukrzycy dietą i aktywnością fizyczną. Prawidłowy wskaźnik BMI ma tylko 27% kobiet i 6% mężczyzn. Prawie 60% respondentów deklarowało, że nie pije alkoholu a 74% nie spożywa w ogóle produktów typu fast-food. Łącznie 32% kobiet i tylko 15% mężczyzn kontroluje wartości odżywcze posiłków. 22% mężczyzn deklaruje, że nie je regularnie. 11% mężczyzn podjada między posiłkami a kobiet tylko 6%. Niestety, aż 41% respondentów nie ma informacji na temat właściwej wartości poziomu glukozy na czczo.
Wnioski. Na temat zasad prawidłowego odżywiania znacznie większy poziom wiedzy posiadają kobiety. Wśród osób deklarujących prawidłowe zachowania zdrowego stylu życia wartości BMI są bliższe normom. Sposób odżywiania, wiedza na temat choroby oraz samokontrola mają znaczny wpływ na wyrównanie metaboliczne pacjentów z cukrzycą typu 2.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Bibliografia
Skyler Jay S.(red), Bode B.W., DavidsonP.C., Steed R.D., Robertson D.G.: Cukrzyca typu 2 Vademecum. Wydanie II. Gdańsk, Via Medica 2005.
Strojek K.(red), Wróbel M., Szymborska-Kajanek A., Rokicka D: Diabetologia. Praktyczny Poradnik. Wydanie III. Poznań: TerMedia 2014;7.
Korzon-Burakowska A., Adamska K., Skuratowicz-Kubica A., Jaworska M., Świerblewska E ., Kunicka K. Wpływ edukacji na parametry wyrównania cukrzycy i jakość życia chorych na cukrzycę typu 2 leczonych insuliną. Via Medica. Diabetologia Praktyczna 2010; 11(2).
Skrypnik D., Skrypnik K., Suliburska J., Bogdański P., Pupek-Musialik D. Dietoterapia wybranych chorób metabolicznych. Via Medica. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013; 4(2): 80–89.
Mędrela-Kuder E. Prawidłowa dieta w cukrzycy typu 2 jako forma rehabilitacji chorych. ROCZN. PZH 2011; 62(2): 219-223.
Witkowska K., Kupcewicz E. Wpływ wybranych czynników socjodemograficznych na jakość życia chorych z cukrzycą typu 2. 2014. Przedsiębiorczość i Zarządzanie 2014; XV(12): 189–202.
Niebisz A.B., Jasik M., Karnafel W. Rola diety i zmiany stylu życia w leczeniu cukrzycy typu 2 u osoby z zespołem metabolicznym.Via Medica. Diabetologia Praktyczna 2006; 7(2):138-141
Humańska M.A., Felsmann M., Wieczorek A. Nawyki żywieniowe a występowanie chorób wieku starczego – doniesienia wstępne. Gerontologia Polska 2017; 25: 95-98.
Anna Baranik A., Ostrowska L. Praktyczne zalecenia dotyczące żywienia chorych z cukrzycą typu 2 i otyłością. Via Medica. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011; 2(4), 222–223.
Gacek M. Wybrane parametry somatyczne, stan zdrowia i zachowania żywieniowe w grupie chorych na cukrzycę typu 2. Via Medica. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2011; 7(3).
Włodarek D. Dietetyka. Wydawnictwo Format AB, Warszawa 2005.